We zijn ontdekt

We zijn ontdekt, door de reiger. Of dit een reden is om een feestje te geven weet ik niet, in ieder geval niet voor de kikkers.

Begin januari zag ik hem voor het eerst. De temperatuur was lenteachtig en de kikkers in ons piepkleine vijvertje werden wakker of wakkerder en trokken met hun gebeweeg de aandacht van een overvliegende reiger. Nou, je schrikt je kapot hoor, wanneer zo’n grote vogel je tuin entert.
In ieder geval. Enige tijd bleef hij staan op twee poten, doelgericht maar waakzaam. Toen er niets gebeurde stapte hij behoedzaam richting vijver. Op een halve meter afstand ging hij staan staren in het water. Ik keek gespannen mee door de verrekijker. Plots schoot zijn kop naar voren, zijn lijf bewoog katachtig mee, een poot deed een stap. Als om de spanning te verminderen opende hij enkele malen zijn snavel. Er volgde nog een stap en nog een het water in. Toen, en dat was het mooiste, begon hij met zijn romp heen en weer te wiegen als een slang die de afstand schat tot zijn prooi. ‘Tjak!’ ‘Hebbes!’ Het slachtoffer opgooiend om hem zo met de kop richting keel te manoeuvreren kwam hij omhoog.
Ja hoor, het was een kikker. Als een klein mensje geklemd in een gigantische pincet strekte hij zich uit: achterpoten wijd, het lijfje hol, kopje naar achteren, de voorpoten krampachtig over de borst. Mijn hart kromp ineen. De vogel schudde het hapje heen en weer en dipte het steeds in het water. Net zolang tot hij niet meer bewoog en veilig naar binnen kon slokken. Daarna stond hij nog enige tijd te verteren om met de schemer te vertrekken.

Sindsdien zie ik hem vaker en vanochtend op het schuurdak. Hij schrok van mij en vloog weg. Buurkat Ewok keek me onbewogen aan – blijkbaar was hij al gewend aan dit vreemde bezoek – en ging verder met zíjn jacht op onze groene tuinbewoners.
Alleen, kattenbuikjes zijn meestal al gevuld met Whiskas, dus is het kat-en-kikkerspelen tot de dood erop volgt; van de laatste dan. Dat is pas wreed en daarom evacueren wij alle kikkers die we kunnen vangen naar groter water, waar ze een fatsoenlijke kans krijgen om te ontsnappen aan gulzige bekken en scherpe klauwen.

Reiger vangt kikker

Dit bericht is geplaatst in Juli 2012. Bookmark de permalink.